tirsdag den 9. juni 2009

Min trappeopgang....


Dengang da jeg skulle flytte på 1. , glædede jeg mig helt vildt til at skulle bo et sted hvor der var trappeopgang . Forklaringen var at jeg har de dejligste minder fra min barndom om min mormor og morfars trappeopgang. Det var så hyggeligt at komme ind der, for trappen havde sine lugte.

Man kunne altid lugte eller dufte hvad de skulle have og spise hos Olsen, Andersen, hos Viola og alle de andre. Blandet med alle lugtene fra vaskekælderen hvor der var grukedel gav dette en helt speciel stemning.
Det minde står stærkt i min erindring.
Men NEJ inde ved os lugtede det absolut ikke af noget, og jeg var faktisk lidt skuffet. Den ene grund til at der ingenting var - de unge mennesker jeg bor sammen med, de laver ikke meget mad, den anden grund er jo selvfølgelig emhætten. Så jeg er blevet lidt snydt :) Det højeste jeg kunne opsnuse var når pizzamanden når han skulle aflevere sine bestillinger, det er faktisk lidt bekymrende at de unge mennesker i dag ikke laver mad selv, for jeg tror desværre at det er et udbredt fænomen.

Nu hvor Cecilie er flyttet i kælderen kan jeg godt dufte når hun har gang i at bage, hun har nemlig ingen emhætte endnu :)
Vores trappeopgang har ikke været sat i stand i 50 år eller der omkring, den ligner faktisk noget der er løgn. Men nu er der ved at ske et mirakel, håndværkerene er gået i gang. Jeg glæder mig rigtig meget til at den bliver lavet færdig.
Nu ved jeg ikke om i kan huske at jeg havde en del problemer med den beboer der boede i stuen, der var fest og farver og evig larm. Det problem er heldigvis løst - det var ikke nemt at få ham ud.
I dag flytter der et nyt ungt par ind, jeg håber at de får gang i kødgryderne :)
Dejlig eftermiddag til jer - jeg skal lige i genbrugen på vej hjem, jeg jagter stadig gamle broderier til at sy om.

15 kommentarer:

 1. Tillykke med at 'ballademageren' er flyttet - det var da en dejlig nyhed, at han er blevet verfet ud ;-)
  Åh hvor jeg kender denne lugt i opgange, man kom i som barn. Måske er børns sanser også ekstra gode?
  God jagt i genbrugsen, klem :O)

  SvarSlet
 2. Godt i kom af med den trælse underbo - det kan være rigtig irriterende at høre på andres fest og larm. Jeg kan huske min farmor og farfar lejlighed - og specielt deres lille trappeopgang hvor der var udgang til en fælles have og vaskekælder - der var så hyggeligt synes jeg ;-) Knus og god shopping.

  SvarSlet
 3. Ja Madame det var noget af en proces at slippe af med ham, men heldigvis så lykkes det. Der har været rigtig meget bøvl med ham siden jeg skrev, men jeg valgte ikke at skrive om det ! . Nu er han væk... yes.
  Knus

  Anette der var altså noget ved den trappeopgang der bare var skønt. Trygheden måske ?
  Klem

  SvarSlet
 4. Har en veninde der også bor i en opgang med en af disse unge mennesker, der ingen hensyn tager...Det er svært at forstå..
  Tænk emhætten har så stor en betydning :-) Jeg hader min emhætte! Den LARMER ! Så hos mig dufter der ofte af mad :-)
  Du har gang i så mange spændende projekter :-)

  SvarSlet
 5. Jeg er altså ret vild med det billede, du har brugt til indlægget. Det er muligt, at det er en slidt trappeopgang, men der er noget smukt og poetisk over motivet :-)

  SvarSlet
 6. Pernille - opgange kan være vældige hyggelig også uden duften :-) Mellemste vaskede trapper i sin farmors opgang og hun elskede når beboerene kom ud og hilste på. Så blev der snakket om stort og småt. Personligt elskede jeg lydene af mennesker der lever. Men det var nu kun hyggelige lyde i dagtimer du ved støvsuger, lavt musik osv. Godt du kom af med urosmageren og dejligt at håndværkerene er gået i gang. Jeg håber din jagt gik godt.

  SvarSlet
 7. Trappeopgange har jeg ingen kendskab til, men er edderspændt på, hvad du finder af ting og sager i genbrugsen
  en god aften til dig

  SvarSlet
 8. Hvor er det dejligt at høre at I fik ham ud. Synd for dem der så "overtager" ham.

  Det bliver spændende, hvad udtryk opgangen får, når den bliver renoveret.
  Jeg husker min barndomsopgang som skummel, min farmors opgang som en med specielle lugte på hver etage.

  SvarSlet
 9. Miri jeg ved heller ikke hvorfor de emhætter skal larme så meget :)
  Jeg håber at de unge mennesker der flytter ind nu er knap så meget festaber :)
  Knus

  Jamen Lis der skam også noget ved at kunne mærke at der bor mennesker omkring en, det giver en tryghed og de små hverdagslyde er hyggelige.

  Piskeriset du har ret i at det er et poetisk billede, men opgangen er meget slidt, der har været store huller i både loftet og i væggene, så det var næsten lidt pinligt at skulle have gæster :)
  Knus

  Manna desværre så førte jagten intet med sig i dag, der var ikke rigtig det jeg gik efter, men så må jeg jo bare prøve en af de andre genbruger som vi har :)

  Knus og god aften til jer alle

  SvarSlet
 10. Må du få en god aften med eller uden maddufte :-)

  SvarSlet
 11. Tusind tak skal du have Lene. jeg håber at du må få det samme - altså en god aften :)
  Knus

  SvarSlet
 12. Har stort set hele mit liv boet i etagebyggeri...og selv da vi boede i hus, var det et to-familiers hus med opgang, ind til os til dem der boede ovenpå os... Og ja det er hyggeligt at kunne høre liv, men ingen ballade...og at lugte/dufte blander sig i livet...men ikke når det lugter som om nogen koger døde dyr... Så der er både fordele og ulemper... :o)
  I den opgang min ældste datter bor i, er der en familie som har inddraget afsatsen udenfor deres lejlighed til garderobe/skoopbevaring...plus at der nede ved indgangsdøren står to Barne/klapvogne...og det er dovenskab...for der er kælder lige nedenunder, hvor bl.a min datter stiller øjestenens klapvogn... Så det kan godt være svært at komme ind og op af trappen med et par indkøbsposer...ærgeligt...for der kunne være så hyggeligt... :o)

  SvarSlet
 13. Pi Andrea ja ballademagere det kan vi godt undvære :)
  I vores opgang har der også stået alt muligt skrammel udenfor folks døre, selv om der er meget plads så håber jeg på at det bliver anderledes nu hvor den bliver renoveret, ellers må mor her jo skrige op, som jeg er så god til ;I

  Knus

  SvarSlet
 14. Godt du fik "uromageren" ud og mon ikke det unge par laver dejlig mad. Tak for et dejligt indlæg der lige fik mine minder igang. Vi boede på 3 sal og der var 9 dører der skulle passeres før jeg nåede vores. Og duftene og lydene strømmede ud...

  SvarSlet
 15. Marianne jeg er også bare så glad for at han er flyttet, men hold da op hvor skulle der klages mange gange, det er slet ikke så let.
  Kan du have en dejlig dag.
  Knus

  SvarSlet