fredag den 20. marts 2009

Gadepræsten ....

I morges mødte jeg lige Peder Thyssen på sin røde christaniacykel, der blev råbt godmorgen Peder til ham fra mange trappesten, hvor de hjemløse sidder og drikker en morgenbajer. Peder er nemlig gadeprøst i Odense og han har en lidt anden tilgang til sit embede end gadepræsterne i Århus, Esbjerg og København. De tre sidstnævnte er ungdomspræster, mens gadepræsten i Odense også er præst i Kirkens Korshær .
Det betyder, at målgruppen i Odense er samfundets marginaliserede borgere: alkoholikere, stofmisbrugere, psykisk syge og ensomme. Blandt dem de mennesker, der søger et uforpligtende fællesskab på gaden, fordi de ikke kan holde ensomheden ud i egen bolig, eller fordi de slet ikke har nogen egen bolig.
Det vil sige, at meget af det opsøgende arbejde foregår om dagen, hvor de andre gadepræsters arbejde primært foregår om aftenen og natten. Gadepræsten i Odense møder derfor også almindelige men­nesker i sit opsøgende arbejde, som han ligeledes ønsker at være præst og samtalepartn­er for, og bære vidnesbyrd om at Gud også er nær­værende i deres travle hverdag.

Peder gør et fantastisk arbejde her i Odense, på hans rute rundt i byen bliver der også lige samlet tomme flasker op, der bliver lagt i kassen på cyklen, dem køber Peder cigaretter for som han deler ud på sin vej. Peders kasse på cyklen er kendt for at indeholde varme drikke og hundekiks.
I morges tænkte jeg at det er godt at der findes mennesker som Peder....
God fredag til jer

11 kommentarer:

 1. Hvor det luner at vide, at der er mennesker derude der gør en forskel. Og tit er det den lille ting der gør det. Dejligt! God fredag. ;)

  SvarSlet
 2. Frk. Bibo jeg giver dig helt ret, det er de små ting der gør det :)
  God dag

  SvarSlet
 3. Det er dejligt, at der er det fine forhold imellem den der hjælper, og dem der måske har brug for hjælp, om det er snak eller en smøg, kontakten er skabt! og det kan måske føre til mere.
  Mkh. Vibeke

  SvarSlet
 4. Pernille, det er et indlæg, som jeg bliver så glad af at læse.Hvor er det godt at der findes mennesker som gadepræsten.

  SvarSlet
 5. Ja det er god,t der findes mennesker, som Peder Thyssen, men vi andre må heller ikke glemme at støtte de mænd der står og sælger bladet Hus forbi.

  SvarSlet
 6. Sikke en skøn historie, Pernille! Hurra for Peder gadepræst - og gid der var mange flere mennesker som ham.
  Det minder mig lidt om præstesønnen Jacob Holdt, der holder fantastiske foredrag om verdens fattigste.

  SvarSlet
 7. Ja, jeg er helt enig. Der er alt for mange der nøjes med at passe sig selv. Det lyder som om der er mange spændende ting/projekter i Odense. Jeg arbejder med misbruger og hjemløse - og jeg brænder for det. Jeg har derfor hørt/set nogle historier, der viser at alle mennesker kan komme i den sitiuation, hvor livet ikke er pænt længere.80 % af min arbejdstid går med snak. Jeg glæder mig meget over, at der findes folk som Peder. Den omtalte målgruppe, får modgang og afvisninger nok.Der findes desværre mange der mener, at denne gruppe ligger samfundet til byrde og bare skulle tage sig sammen. Men heldigvis er der mange ting i gang rundt om i kommunerne.
  Her i området, har vi bl.a en tidligere hjemløs og alkoholikere, som er opsøgende og derefter hjælper til kontakter med læge, sagsbehandler el.l

  God fredag til dig.

  SvarSlet
 8. Dejligt, at i har en god gadepræst med hjerte på rette sted og frisk kaffe på kanden:)
  Jeg arbejder også med mennesker på kanten af samfundet, måske skulle jeg overveje en christianiacykel med kaffe? En kop kaffe er en god måde, at starte en snak på, men det er jo ofte svært at have med rund, så her ville cyklen gøre gavn.

  SvarSlet
 9. Kære Vibeke det handler ganske rigtigt om det du siger at skabe kontakt :)

  Lene det er dejligt at vi har sådan en her i Odense

  Mor jeg syntes at det er så godt at du altid køber Hus Forbi.. alt hjælper :)

  Jeg tror aldrig at jeg har hørt Jacob Holdt, men jeg har oplevet vores gadepræst stå og holde andagt ved en pølsevogn :)

  Ja Lis du må da om nogen kende til den målgruppe som vores præst henvender sig til. Vi skal tænke på andre end os selv, og vi skal tænke på hvor godt vi har det, og prøve at se om vi ikke kan give lidt af vores overskud !

  Rigtig god dag til jer alle

  SvarSlet
 10. Hvor er det et dejligt indlæg. At hjælpe andre der har behov for hjælp kan man gøre på mange måder - det er utrolig vigtig at der er folk som Peder Thyssen. God week-end.

  SvarSlet
 11. Oline jeg tror det ville være alletiders med sådan en cykel :) tænk på alt det du kunne have i den kasse !

  Tusind tak skal du have Anette, ja at hjælpe andre mennesker det er vigtig !

  SvarSlet